Jak gotować ziemniaki do puree ?

Ziemniaki to uniwersalny składnik kuchenny, który można wykorzystać w wielu potrawach. Jednym z popularnych sposobów przygotowania ziemniaków jest ich ugotowanie do puszystego i kremowego puree. Oto kilka wskazówek, jak uzyskać doskonałe puree z ziemniaków.

Zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków do przygotowania puree. Najlepiej nadają się do tego mączyste odmiany, takie jak ziemniaki typu russet. Unikaj ziemniaków nowych, które zawierają więcej wody i mogą sprawić, że puree będzie zbyt rzadkie.

Następnie, obierz ziemniaki i pokrój je na równe kawałki, aby równomiernie się ugotowały. Im mniejsze będą kawałki, tym szybciej zmiękną podczas gotowania.

Wsadź pokrojone ziemniaki do garnka i zalej je zimną wodą. Dodaj szczyptę soli, która pomaga w uwypukleniu smaku ziemniaków. Gotuj ziemniaki na średnim ogniu, aż staną się miękkie – sprawdź to, wkłuwając nóż lub widelec i sprawdzając, czy ziemniak łatwo się przekłuwa.

Po ugotowaniu odlej wodę z garnka, ale zachowaj nieco płynu w razie potrzeby rozrzedzenia puree. Ziemniaki należy teraz zmiażdżyć – możesz użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego.

Dodaj do puree masło i mleko lub śmietanę, według własnych preferencji. Masło nadaje puree kremowego smaku, a mleko lub śmietana uczynią je jeszcze bardziej gładkim i puszystym.

Na koniec dopraw puree solą i pieprzem do smaku. Możesz także dodać zioła, takie jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby dodać dodatkowego smaku.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, domowym puree ziemniaczanym. Możesz podać je jako dodatek do mięsa, duszonych warzyw lub jako samodzielne danie. Ziemniaki do puree gotuje się szybko i łatwo, a efekt na pewno zadowoli Twoje podniebienie.

Zdjęcie : PublicDomainPictures z Pixabay.com

Stanisław Niemczuk
Stanisław Niemczuk
Artykuły: 39